Eigen creaties uit het koksmes gesmeden

Koksmessen

Snijden met een koksmes is lastig, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zijn er veel voordelen.

Het belangrijkste bij het snijden met een koksmes is dat je vinger op de rug moet liggen. Hierdoor heb je meer controle over het lemmet als je snijdt. Dit vereist weliswaar meer vaardigheid dan het gebruik van een gewoon koksmes, maar het vermindert ook het aantal ongelukken omdat je niet bang hoeft te zijn dat je de controle over het lemmet verliest.

Tips voor het snijden met een koksmes

-Gebruik uw vingertoppen in plaats van dit scherpe voorwerp met uw handpalm of knokkels vast te houden. Uw vingers zijn handiger en zorgen voor een betere nauwkeurigheid tijdens het snijden. (Als u iets of iemand anders vasthoudtmet die hand, dan is dit niet mogelijk)

-Snijd op een vlakke ondergrond; snijd nooit onder een hoek. Hierdoor zal het mes gemakkelijker wegglijden en dit kan tot ernstige ongelukken leiden. (Gebruik uw snijplank bijvoorbeeld niet als bordenstandaard, zoals in de video hieronder)

-Blijf geconcentreerd wanneer u iets probeert te snijden; verlies uw aandacht niet, anders riskeert u een ongeluk.

-Houd de snijkant van het mes beschermd met een kokshandschoen of keukendoek. Zo voorkomt u dat het lemmet bot wordt door materialen zoals uienschillen of potdeksels, die taaier zijn dan de typische etenswaren die u met het mes zou snijden. Het geeft u ook gemoedsrust omdat u weet dat als u het blad laat vallen opeen stevige ondergrond, wordt het beschermd tegen spanen en deuken.

-Houd het lemmet scherp door een staal te gebruiken, net zo vaak als u uw messen op een wetsteen slijpt. Dit is minder moeite voor u, omdat een mes dat niet geslepen hoeft te worden minder door de wetsteen hoeft te worden gehaald.

-Zorg ervoor dat u het voedsel onder controle hebt voordat u erin snijdt met een koksmes. Als u bijvoorbeeld aardappelen of wortelen in de lengte snijdt op een plat oppervlak, gebruik dan beide handen op de groente zodat één hand zich achter het mes bevindt en één hand ervoor. Duw dan uw knokkels naar beneden zodat ze op de bovenkant rusten van het keukenmes, en uw vingertoppen zitten nog op de achterkant van het lemmet.

-Behandel een koksmes zoals u elk ander wapen zou behandelen: met respect en voorzichtigheid. Laat het dus niet vallen en gooi er niet mee naar iets, en als er iemand in de buurt is, laat hem dan weten dat u een scherp voorwerp gaat gebruiken, zodat hij zich niet bezeert.

Een goede snijtechniek zorgt niet alleen voor betere prestaties in de keuken, maar vermindert ook het aantal ongelukken als gevolg van deze gevaarlijke activiteit.