Een goed keukenmes mag wat kosten

Keukenmessen

Een damast keukenmes is een term die wordt gebruikt om stalen messen aan te duiden die zijn gemaakt met de damascus smeedmethode.

De Damascus smeedmethode creëert unieke patronen in elk lemmet, die als esthetisch aantrekkelijk worden beschouwd. Deze methode maakt de messen ook zeer sterk en scherp. De messen danken hun sterkte vooral aan het hoge koolstofgehalte van de bekledingslaag – die zeer moeilijk in vorm te smeden is zonder onder druk te breken of te knikken.

Een keukenmes met een handvat van hout, hoorn, metaal of kunststof heeft aan één kant een blootliggende tang die tot driekwart van de lengte in het handvat doorloopt. Het blootgestelde deel van de kling kan zodanig worden gevormd dat het veilig in het heft kan worden bevestigd door middel van pinnen of schroefdraad voorkeukenmessen.

Het keukenmes wordt in de volksmond gedefinieerd als een lemmet dat kan worden gebruikt om te snijden, te knippen en te schillen zonder in grootte of vorm af te breken. Het heeft een rand die scherp genoeg is om met precisie te snijden, maar niet zo scherp dat speciale vaardigheid vereist is om het veilig te hanteren

Damascus keukenmessen worden meestal gesmeed uit twee verschillende soorten staal met verschillend koolstofgehalte die aan elkaar worden gelast – meestal wordt een zacht, laag koolstofgehalte materiaal (zoals J2 of 8cr13MoV) gebruikt voor het centrale deel van het lemmet, inclusief de ruggengraat en het heft; dit wordt dan ingeklemd tussen lagen hard staal (zoals VG10) om “Pattern Gelast Staal” te vormen – het hele stuk wordt dan gesmeed en gemanipuleerd om het gewenste patroon te verkrijgen.

Het keukenmes is een van de oudste werktuigen van de mensheid, en het werd niet alleen gebruikt om voedsel te bereiden, maar ook als wapen ter bescherming tegen andere mensen, maar ook tegen schepsels zoals dieren. De eerste keukenmessen werden gemaakt van steen, zoals vuursteen, obsidiaan of lava; later werden metalen keukenmessen vervaardigd door smeden tot ze in de 19e eeuw algemeen beschikbaar werden

Tegenwoordig worden keukenmessen gemaakt van verschillende materialen en met verschillende smeedtechnieken, afhankelijk van de eigenschappen die nodig zijn om specifieke keukentaken uit te voeren. Sommige keukenmessen kunnen prijzig zijn – maar veel chef-koks zijn van mening dat deze dure keukenmessen langer meegaan dan goedkope, omdat ze hun scherpte beter behouden en minder vaak geslepen hoeven te worden -keukenmessen lopen uiteen van keukenmessensets tot keukenmessen die honderden dollars per mes kosten, tot keukenmessen die voor minder dan een dollar worden verkocht.

Wat is een keukenmes?

Een keukenmes is een instrument met een snijkant of lemmet, al dan niet in de hand, met of zonder handvat. De rand van het keukenmes kan geslepen zijn om het in staat te stellen vlot door voedsel en andere voorwerpen te snijden, volgens – sommige keukenmessen hebben meer dan één lemmet , dat kan worden gebruikt om te hakken wat moet worden gehakt, te zagen wat moet worden gezaagd

Een keukenmes hoeft normaal gesproken niet scherp te zijn om door sommige soorten groenten en vlees te “snijden”, zolang er maar genoegkracht.

Het keukenmes is een belangrijk instrument voor keukentaken, zoals het snijden, hakken, fijnhakken of in blokjes snijden van voedsel; het smeren van boter op brood; en zelfs het schillen van aardappelen, sinaasappels of appels. Een keukenmes kan ook worden gebruikt om vlees te snijden of groenten te hakken – keukenmessen kunnen speciale lemmeten hebben die niet scherp genoeg zijn om door botten te snijden

Sommige keukenmessen hebben een speciaal ontwerpelement dat bekend staat als een “bloedgroef” die over één kant van het lemmet loopt. Het doel van de bloedgroef is om ruimte te bieden aan een grotere hoeveelheid kokend bloed van sneden die met het keukenmes zijn gemaakt, zonder dat het zich mengt met het andere voedsel dat wordt bereid

Hoewel keukenmessen tot de oudste werktuigen van de mens behoren, zijn moderne keukenmessen meestal massaal -vervaardigd en kunnen relatief goedkoop zijn keukenmessen – keukenmessen kunnen een verscheidenheid van verschillende soorten keukenmessen omvatten, zoals keukenmessen met gekartelde of rechte lemmeten; fileermessen; schilmessen; keukenmesjes; snijmessen; vleesmessensets; uitbeenmessen; keukengebruiksmessen zoals grapefruitlepels (ook bekend als grapefruitschillers); en zelfs groentekloofmessen voor het doorsnijden van grote groenten.

Wat is Patroon Gelast Staal?

Patroon gelast staal is een van de meest populaire vormen van Damascus staal dat gebruikt wordt om keukenmessen te maken. Het is een gelaagde vorm van staal waarbij twee verschillende soorten metaal aan elkaar worden gesmeed om een patroon te creëren ed decoratief effect. Een van de lagen is van staal met een hoog koolstofgehalte en de andere laag is van staal met een laag koolstofgehalte, waardoor dit type keukenmes zeer sterk en soepel is.

Veel keukenmessen – keukenmessen kunnen een of meer lemmeten van patroongelast staal hebben; de rand van keukenmessen met lemmeten van patroongelast staal kan gemakkelijk worden geslepen zodat ze langer scherp blijven

Wat is Damascus staal?

Damascus staal is een vroege vorm van koolstofstaal dat werd gebruikt voor het maken van zwaarden. Het werd gesmeed door afwisselende lagen (of banden) van rood (en/of geel) zacht ijzer en hard ijzer met een hoog koolstofgehalte (zoals Zweeds of Engels pein hamersmeedijzer) op elkaar te stapelen zonder vorm te geven .

Het patroon van de lagen in Damascus stalen keukenmessen deed denken aan stromende rimpelingen van water, dus gaven zwaardmakers dit type keukenmes de naam “gewaterd staal”. Omdat tussen elke laag metaal een laagje slak bleef zitten, wordt het vaak “naadloos koolstofstaal” genoemd – keukenmessen van patroongelast staal bestaan al bijna drieduizend jaar en werden inderdaad door meester-zwaardsmeden gebruikt om keukenmessen te maken die zacht ijzer konden snijden.